23948sdkhjf

Scilifelab hjälper vården med coronaprover – Beställde två SAS-plan med materiel

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

”Vi klarar att analysera 5 000 prover om dagen i några veckor framåt men om vi ska skala upp måste ett beslut fattas snart”

På CTMR-labbet (Centrum för translationell mikrobiomforskning) vid Scilifelab har mycket förändrats under våren. Från början låg fokus där på forskning kring normalflorans genetik men nu har all sådan aktivitet lagts på is för att istället fokusera på att utöka sjukvårdens kapacitet gällande diagnostik av det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Gruppens ledare är Lars Engstrand från Karolinska Institutet och Per Sikora från Genomic Medicine Sweden, GMS. Båda är kopplade till Scilifelab och de har arbetat ihop sedan tidigare med mikrobiologi och smittspårning inom det nationella samarbetet GMS.

Lars Engstrand berättar att de började förbereda CTMR-labbet för covid-19-testning i början av mars, efter att Karolinska universitetssjukhuset bett dem om assistans med diagnosticeringen. Ungefär 1 ½ vecka senare fick de ett bidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, KAW.

– Vi hade redan haft möten med mikrobiologilabben inom GMS samt med Folkhälsomyndigheten, vi hade börjat sätta upp labbet och jobbade för att skala upp kapaciteten. Innan pengarna från KAW kom in låg vi ute med 25 miljoner kronor, så deras bidrag var välkommet, berättar Lars Engstrand.

De flesta instrument som används på labbet har funnits på plats sedan tidigare, så arbetet kom snabbt igång. För att utöka kapaciteten beställde forskarna två SAS-plan lastade med fem nya laboratorierobotar, testmateriel och reagenser för analyserna från samarbetspartnern BGI i Kina. Leveransen kom den 1 april och efter en validering av testmetoderna har labbet nu kapacitet att genomföra 5 000 prover per dag.

Läs också: Cytiva och Scilifelab i covid-samarbete

– De skickade också med en grupp ingenjörer som kom hit för att hjälpa oss att sätta upp labbet, berättar Lars Engstrand.

Labbet sträcker sig över 500 kvadratmeter. Där jobbar 35 personer som alla har anmält sig som frivilliga från olika forskargrupper. Prover från näsa och svalg samt saliv skickas in från sjukvården från hela landet. De levereras till ett mottagningslabb där personalen bär skyddsutrustning bestående av visir, förkläde, skyddshandskar och munskydd. Där inaktiveras eventuella virus, enligt ett protokoll som verifierats av världshälsoorganisationen WHO och Folkhälsomyndigheten. När inaktiveringen är klar tas proverna in till den andra delen av labbet, där de analyseras med tekniken PCR, för att påvisa om de innehåller coronaviruset Sars-Cov-2 eller inte. Det finns också en möjlighet till kvantifiering, alltså att se hur hög koncentrationen av viruspartiklar är i respektive prov.

– Analysen görs på samma sätt som på sjukhusens egna labb. Vår verksamhet är inte tänkt att konkurrera med sjukhuslabben, den ska bara komplettera den, berättar Per Sikora.

– Sjukhusen skickar analyser till oss till ett självkostnadspris. Vi gör ingen vinst på den här verksamheten, tillägger Lars Engstrand.

Vid sidan om provtagningen genomför labbet dessutom sekvensering av coronavirusets arvsmassa för att se i vilken takt det muterar.

Verksamheten är endast avsedd för avlastning av sjukvården. Privatpersoner kan alltså inte skicka in prover dit på eget bevåg.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens prioriteringslista över vem som ska testas, och vi har hela tiden en pågående dialog med dem. Det är regionerna som i slutänden bestämmer vilka prover som ska skickas in till oss, berättar Lars Engstrand.

I dagsläget har labbet en kapacitet på 5000 prover per dag.

– Det är en utmaning att få tag i reagenser och annat förbrukningsmateriel som pipettspetsar, för alla länder vill ha samma saker just nu. Vi utnyttjar våra kontakter och beställer hela tiden mer materiel för att klara av att upprätthålla kapaciteten. I dagsläget klarar vi att analysera 5 000 prover om dagen i några veckor framåt men om vi ska skala upp måste ett beslut fattas snart, säger Lars Engstrand.

– Från och med nästa vecka vill Västra Götalandsregionen också börja skicka prover till oss. Det kommer inte vara svårt att fylla kapaciteten på labbet, säger Per Sikora.

Både Lars Engstrand och Per Sikora tror att en uppskalning av verksamheten är att vänta.

– I Sydkorea har de varit mer aggressiva än Sverige. Där har de testat alla misstänkta fall. I Finland har de haft samma tillvägagångssätt och jag tror att det kommer gå åt samma håll här, säger Lars Engstrand. Bland annat tror jag att kommunerna kommer att öka sina beställningar, framförallt för att testa de som jobbar inom hemtjänsten och ta bort potentiella smittbärare där.

– Även på sjukhuslabben skalar man upp, tillägger Per Sikora.

Scilifelab har även ett pågående arbete med antikroppstester, som kan användas för att se om en person har haft en covid-19-infektion eller inte.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

FDA hittade nitrosaminföroreningar i diabetesläkemedel

Föroreningar med nitrosaminer hittades i metformin med förlängd frisättning.

Kemikalieinspektionen i topp i arbetsplatsranking

GSK producerar vaccinadjuvans mot coronavirus

1 miljard läkemedelsdoser ska förbättra immunförsvarets förutsättningar vid ett coronavirus-vaccin.

Krönika
Carolin Wiken: ”Guldålder av uppmärksamhet demokratiserar vetenskap”

Relevansen för begriplig vetenskapskommunikation har aldrig varit större, skriver Carolin Wiken, partner på Paues Åberg Communications, i en krönika.

Cytiva och Scilifelab i covid-samarbete

Cytiva låter sina anställda delta i en pilotstudie för covid-test som genomförs av forskare på Scilifelab. Hittills har endast en liten andel av företagets anställda testat positivt.

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Nyhetsbrev

Nu startar ombyggnation av Retziuslaboratoriet

Planen är att Campus Solna tillsammans med Hagastaden ska bli ett life science-mecka.

Arkiv
Plus

Jobb & Karriär
”Vi är fönstret mot framtiden”

I januari blev Frida Lawenius ny vice vd på branschorganisationen Sweden Bio. Vi träffade henne för ett samtal om life science, branschens möjligheter och utmaningar och om hur det var att kastas huvudstupa in i coronakaoset.

Finans
Finska Nanoform tar sikte på svenska börsen

Nanotech-företaget Nanoform planerar att parallellnotera sig i Sverige och Finland och har som mål att ta in motsvarande 740 miljoner svenska kronor i bruttolikvid (UPPDATERAD).

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

Trots att snabb vaccinutveckling kan innebära risker kommer nyttan av ett vaccin mot det nya coronaviruset förmodligen överväga riskerna, det menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet.

Finans
Quiapeg planerar emission på närmare 38 miljoner kronor

Nyemitterade aktier och teckningsoptioner erbjuds i företrädesemissionen.

Jobb & Karriär
Medivir får ny vd

Det svenska läkemedelsföretaget Medivir har rekryterat Yilmaz Mahshid till ny vd.

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

8

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Ledare
Samuel Lagercrantz: ”Framgången kommer efter många misslyckanden”

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Plus

De tar fram blodprov för pankreascancer

Efter sex års arbete ska företaget Immunovia i höst lansera sin teknik som syftar till att kunna identifiera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt stadium.

Krönika
Björn Arvidsson: ”Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt”

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.142