23948sdkhjf

Oncopeptides vd: Vi var väldigt nervösa innan

Jätteemissionen ska finansiera prövningar och lanseringen av Oncopeptides cancerläkemedel.

I onsdags genomförde Oncopetides en nyemission som gav företaget 1,4 miljarder kronor. Det är en av de största transaktionerna någonsin i den svenska life science-sektorn och beloppet är mer än vad företagets vd Jakob Lindberg hade vågat hoppas på.

– När vi började planera för emissionen i mitten av mars var de finansiella marknaderna i fritt fall på grund av pandemin så vi var väldigt nervösa för om och hur marknaden skulle fungera. Vi hade förberett oss för alternativa finansieringskällor som högrisklån, men det behövdes inte. Det gick långt över förväntan och vi fick in mer än vi hade räknat med, säger Jakob Lindberg till Life Science Sweden.

Ett skäl till nyemissionen är att kunna finansiera de kliniska prövningar som pågår för företagets läkemedelskandidat Melflufen (melphalan flufenamid) som prövas för patienter med refraktärt relapserande multipelt myelom i pågående fas 2 och fas 3-studier.

Om några veckor ska vi lämna in en ansökan om villkorat godkännande i USA för Melflufen och vi har ett omfattande kliniskt utvecklingsprogram som pågår så emissionen ger oss möjligheter att kunna finansiera det och bredda och fördjupa våra kliniska studier.

Sen behöver vi förbereda och genomföra lanseringen som vi räknar med ska ske vid årsskiftet. Vi är 50 personer i USA idag och vi kommer att behöva växa ytterligare där för att få kvalitetssystem, finanssystem, marknadsföring och allt annat på plats i tid.

Oncopeptides har ytterligare två läkemedelskandidater mot cancer i tidig utvecklingsfas. I likhet med Melflufen bygger de på att peptider läggs till cytostatika för att förstärka effekten av cellgifterna. De nya läkemedelskandidaterna, OPD5 och OPS, kommer att prövas mot bröstcancer, non-hodgkins lymfom och AML och även i samband med benmärgstransplantation. Nästa år förväntas de gå in i klinisk fas.

Artikeln är en del av vårt tema om Finans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094