23948sdkhjf

Nascent Invest och Fort Knox investerar i test för bloddoping

Umeåföretaget Pro Test Diagnostics får in 17 miljoner kronor som ska användas för att färdigställa ett test-kit mot bloddoping.

Nascent Invest AB och Fort Knox Förvaring investerar 17 miljoner kronor för att Pro Test Diagnostics ska kunna få ut sitt bloddopingtest på marknaden.

– Idrottsförbund över hela världen, testaktörer och Internationella Olympiska Kommittén signalerar alla att det finns ett stort behov på marknaden. Tack vare nytt kapital kommer vi ett steg närmar i bekämpningen av bloddoping, säger Anders Mannelqvist, vd på Pro Test Diagnostics, i ett pressmeddelande.

Att upptäcka just bloddoping hos idrottare som använt sig av blodtransfusion med eget blod har tidigare varit svårt. Nu menar Pro Test Diagnostics att det kan upptäckas med deras nya test. Det bygger på att det molekylära fingeravtrycket i blodet förändras i samband med att blodet lagras nedfryst utanför kroppen. Enligt bolaget kan testet känna igen fingeravtrycksförändringarna och med hög träffsäkerhet avgöra om en idrottare bloddopat sig eller inte.

– Målsättningen var att ta in 17 miljoner, i form av långsiktigt ägande, där vår befintliga ägare Fort Knox var beredd att stå för fem av dessa. Vi lyckades med detta och vi är verkligen glada och tacksamma att Nascent, trots rådande omständigheter med covid-19, vill vara med och stötta företaget och vårt uppdrag, säger Anders Mannelqvist.

I nuläget pågår valideringsstudier för att säkerställa testets effektivitet och säkerhet.

– Det viktigaste just nu är att Wada godkänner vårt test – det är nyckeln till i stort sett all försäljning. De har sedan tidigare sponsrat projektet vid fem tillfällen och vi jobbar nu hårt med att paketera testet så att Wada:s testlabb kan analysera dopingproverna och sedan presentera de statistiska resultaten på ett tillförlitligt sätt, säger Anders Mannelqvist.

Han tror att bolaget kan ha testet klart till sommaren 2021 och OS i Tokyo. Coronapandemin har inte bara påverkat OS-arrangemangen, bland annat framflyttat sommar-OS, utan många life science-bolag drabbas mer eller mindre direkt av krisen.

– Covid-19 påverkar oss både negativt och positivt. Det negativa är att vi inte kan mötas och jobba på samma sätt, men det positiva för oss är att sommar-OS i Tokyo flyttas åtminstone ett år framåt, vilket gör att vi då har ett godkänt test framme. Jämför vi med andra företag i andra branscher är vi lyckligt lottade och jag hoppas verkligen att alla som sliter inom vården och i alla andra drabbade sektorer snart får det lugnare och att vi kan återgå till ett normalt liv, säger Anders Mannelqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078