23948sdkhjf

Remdesivir kan ges till fler patienter

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har uppdaterat sin rekommendation för användning av remdesivir för svårt sjuka covid-19-patienter.

I nuläget är det experimentella antivirala läkemedlet remdesivir godkänt i Europa för compassionate use, det vill säga att det kan ges på humanitär grund om andra läkemedel saknas. Nu uppdaterar EMA:s expertkommité CHMP sina rekommendationer och inkluderar även covid-19-patienter som får icke-invasiv vård, till exempel syrgas. Tidigare har nödavändingen endast gällt patienter som får mer invasiv vård i form av respirator och ecmo.

De uppdaterade rekommendationerna baseras på preliminära resultat från den amerikanska NIAID-studien, vilket visar på effekt vid behandling med remdesivir av svårt sjuka covid-19-patienter. Samtidigt har en mindre kinesisk studie som publicerats i The Lancet visat på motstridiga resultat, något som Life Science Sweden tidigare rapporterat om

I de uppdaterade rekommendationerna har man också anpassat sig efter resultat från Gileads studie som tyder på att fem dagars behandling, istället för tio dagar, är tillräckligt för patienter som inte kräver mer invasiv behandling.

Remdesivir är ännu inte godkänt som läkemedel för covid-19 i Europa. De uppdaterade rekommendationerna gäller endast viss nödanvändning till svårt sjuka covid-19-patienter inom sjukvården. EMA gör en löpande utvärdering av läkemedlet och pågående studier. När EMA har färdigställt sin utvärdering kommer ett beslut om remdesivir bör få marknadstillstånd eller ej.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094