23948sdkhjf

Cytiva och Scilifelab i covid-samarbete

Cytiva låter sina anställda delta i en pilotstudie för covid-test som genomförs av forskare på Scilifelab. Hittills har endast en liten andel av företagets anställda testat positivt.

Life science-industribolaget Cytiva (tidigare GE Healthcare) som är den största privata arbetsgivaren i Uppsala har sedan den 11 maj deltagit i en studie som genomförs av forskare på Scilifelab, Karolinska institutet och KTH. Syftet med studien är dels att testa den analysmetod som utvecklats av forskarna, dels att ge en kompletterande bild av spridningen av covid-19 och förekomsten av antikroppssvar i olika delar av landet och i olika delar av samhället.

1 500 av de anställda som anmält sig till att delta ska få testa sig. Företaget bidrar också genom att hjälpa till med hanteringen av prover och logistik.

– Vi kom ifråga eftersom vi har kapacitet att hantera både provtagningen för virus och antikroppar, säger Lotta Ljungqvist, vd för Testa Center på Cytiva, i ett pressmeddelande.

Studien ska pågå till den 18 juni och är en förberedelse inför de storskaliga test som planeras inom kort. De delresultat som man fått hittills tyder på att smittan är mindre utbredd i Uppsala än i Stockholm. Mindre än 1 procent av de anställda som hittills testats hade en aktiv virusinfektion och cirka 5 procent hade antikroppar mot covid-19. De flesta av de anställda bor i Uppsala-regionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078