23948sdkhjf

Oro att coronaviruset smittar mellan djur och människor

Forskare vill se studier som klargör om djur smittade med sars-cov-2 kan smitta människor.

Det är inte ovanligt att patogener hoppar mellan arter och det gör det svårt att kontrollera smittspridning och pandemier. Flera forskare oroar sig för att det nya coronaviruset, sars-cov-2, skulle kunna smitta och hoppa fram och tillbaka mellan djur och människor, skriver Nature.

– Det är något som verkligen skulle försvåra försöken att kontrollera pandemin. Vi behöver agera nu för att förhindra det från att hända, säger Arjan Segeman, veterinär epidemiologist på Utrecht University i Nederländerna, till tidningen.

Låg risk att smittas

Det finns rapporter om enstaka djur som smittats med coronaviruset. Det har handlat om tama katter i Hong Kong, tigrar på New York City Zoo och inhägnade minkar i Nederländerna. Det är inte helt klarlagt, men bedöms som troligt, att djuren fått smittan av människor. Vice versa, att människor har smittats av djur, finns det endast två rapporter om och i båda fallen handlade det om minkar i Nederländerna. 

Risken att smittas av coronaviruset via ett djur bedöms i dag vara försumbar, enligt forskarna som Nature talat med. Däremot behöver provtagningen av tamdjur, boskap och vilda djur kraftigt utökas, menar de. 

– Om sars-cov-2 etableras i vilda djur eller andra arter som har nära kontakt med boskap ökar det möjligheten att viruset överförs mellan arter, säger Linda Saif, virolog vid Ohio State University i Wooster.

Fler djur skulle kunna sprida viruset 

Omkring ett dussin djur misstänks vara potentiella spridare av viruset. Närbesläktade  djurarter till minkar, som vässla, grävling och järv, skulle kunna vara mottagliga fär viruset, men ännu finns inget bekräftat. Även hamstrar, kaniner och silkesapor skulle kunna vara potentiellt mottagliga. Det har gjorts experiment på grisar, ankor och höns där resultaten visat att de däremot inte är mottagliga för viruset.

Forskare försöker nu ta reda på vilken art som kan smittas av viruset och om de i så fall kan föra viruset vidare till människor.

– Viruset skulle kunna spridas oupptäckt bland vissa djur utan att vi vet om det. Vi har inte nog med data för att veta, säger Joanne Santini, microbiolog på University Collage London, till Nature.

Svininfluensapandemin 2009 startade bland grisar och den nuvarande coronaviruspandemin tros härstamma från fladdermöss. Det man inte vet är om coronaviruset först passerade via ett värddjur innan det infekterade den första människan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.047