23948sdkhjf

Ökning av resistenta bakterier efter behandling av urinvägsinfektion

Under 2019 ökade resistensen mot antibiotika som ofta används vid urinvägsinfektion. 

En årlig sammanställning av Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt visar att resistensen mot antibiotikan mecillinam hos E.coli och K.pneumoniae ökade från 4 till 5 procent, respektive 8 till 10 procent jämfört med 2018. Resistensen hos E.coli mot antibiotikan nitrofurantoin var cirka 1 procent vilket anses som stabilt.

Som förstahandspreparat rekommenderas pivmecillinam och nitrofurantoin vid behandling av urinvägsinfektion hos både kvinnor och män. Eftersom resistensnivån bedöms ligga på en fortsatt låg nivå kommer rekommendationerna att kvarstå. Myndigheten betonar att det är viktigt att följa utvecklingen noggrant. 

– Övervakning av antibiotikaanvändning och antibiotikaresistens är viktig för att kunna ge rätt behandlingsrekommendationer och för att se hur väl de följs. Det är också en förutsättning för att fortsatt säkert kunna välja smalspektrum- i stället för bredspektrumantibiotika och därmed bromsa resistensutveckling, säger Olov Aspevall, överläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande. 

Under förra året ökade flera andra typer av allvarlig resistens så som ESBL och ESBL-CARBA. Men den totala försäljningen av antibiotika fortsatte minska under det gångna året. 

– Vi kan se att den långsiktiga trenden med minskande försäljning av antibiotika håller i sig, vilket känns motiverande för det fortsatta arbetet, säger Vendela Wiener, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125