23948sdkhjf

Produktionslättnader för desinfektionsmedel förlängs

Kemikalieinspektionen förlänger lättnaderna för tillverkning och försäljning av desinfektionsmedel.

I mars införde Kemikalieinspektionen lättnader för tillverkning och försäljning av desinfektionsmedel, vilket innebar att det inte längre var ett krav att leverantörerna fanns med på artikel 95-listan i EU:s biocidförordning. Nu förlänger myndigheten ställningstagandet till och med den 30 september. 

Anledningen är att det enligt myndigheten finns ett fortsatt behov av desinfektionsmedel på grund av coronavirusets spridning. Företag som köpt in desinfektionsmedel för försäljning, till exempelvis apotek och butiker, innan den 30 september får lov att sälja produkterna till och med den 31 decemeber 2020 utan att Kemikalieinspektionen kommer att kontrollera om tillverkare eller leverantörer finns på artikel 95-listan

Dispansen om godkännandekrav för vissa desinfektionsmedel, som Kemikalieinspektionen fattade beslut om i mars, löper ut i september 2020. Myndihgeten meddelar i ett pressmeddelande att de kan komma att förlänga beslutet om behovet kvarstår. Det är även fortsatt undantag från språkkravet på märkning och säkerhetsblad på desinfektionsmedel fram till årsskiftet. Danska, engelska och norska accepteras istället för svenska. 

Artikeln är en del av vårt tema om Keminyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063