23948sdkhjf

Storbritannien ger dexametason till covid-19-patienter

Med omedelbar verkan börjar patienter behandlas med kortisonpreparatet dexametason, efter att en ännu opublicerad studie pekat på att läkemedlet minskat dödligheten för patienter som är svårt sjuka i covid-19.

Storbritanniens hälsominister meddelade under tisdagen att sjukvården omedelbart ska börja behandla covid-19-patienter med kortisonet dexametason, skriver TT. Redan för tre månader sedan började Storbritannien lagra läkemedlet och har nu möjlighet att sätta in 200 000 behandlingar.

Bakgrunden är en studie från Oxford Univeristy där där man såg 35 procent minskad dödlighet för de patienter som enbart kunde andas med hjälp av respirator och som fick dexametason. Bland de som behandlades med syrgas minskade dödligheten med en femtedel. I förlängningen bidrog läkemedlet till att en av åtta patienter med respirator överlevde. För patienter som fick syrgas överlevde en av 25.

– Dexametason är det första läkemedlet som har visat sig öka överlevnaden i covid-19. Det här är ett extremt välkommet resultat, säger Peter Horby, professor i infektionssjukdomar vid Oxford University, enligt TT.

En annan fördel med dexametason är enligt Per Horby att läkemedlet är billigt och finns tillgängligt på en globla nivå. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125