23948sdkhjf

Samuel Lagercrantz: Bergström bra val som vaccinsamordnare

Valet av Richard Bergström som vaccinsamordnare för covid-19 är glädjande, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz i en kommentar till gårdagens besked.

Igår meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att Richard Bergström blir vaccinsamordnare. Uppdraget är att se till att Sverige får tillgång till vaccin mot covid-19 när det väl kommer.

Att Sverige hör till de länder i världen som har högst dödlighet i covid-19 sett till antalet invånare har gjort att de tidigare hyllningskörerna till statsepidemiologen Anders Tegnell till viss del har ersatts av kritik mot regeringen. Det finns goda skäl till kritiken.

Det har länge varit tydligt att Folkhälsomyndighetens rekommendationer har gått på tvären mot rekommendationer från andra länders myndigheter. Dessutom har det funnits stark kritik från ledande forskare i Sverige. Regeringen borde ha lyssnat på invändningarna istället för på de högljudda hejaropen där Folkhälsomyndigheten höjdes till skyarna samtidigt som kritiska forskare kallades för rättshaverister och en skam för Sverige. Att lyssna på flera sidor är grundläggande innan man fattar viktiga beslut.

Men beskedet att Richard Bergström utses till vaccinsamordnare för covid-19 är välkommet.

Han har varit chef för den europeiska Läkemedelsindustriföreningen, Efpia, och har god kännedom om hur läkemedelsföretagen fungerar, vilket kan bli avgörande för att få tillgång till vaccin. Han har också varit rådgivare åt Världshälsoorganisationen, WHO, och vd för svenska läkemedelsindustriföreningen, Lif. Han är i grunden apotekare och har arbetat med läkemedelsutveckling.

Richard Bergströms bakgrund i kombination med ett gott renommé ger honom bra förutsättningar att lyckas med sitt uppdrag. Men det finns också andra delar som ska fungera när ett eller flera vaccin väl finns. Folkhälsomyndigheten har ett uppdrag att ansvara för hur det ska fördelas inledningsvis eftersom det till att börja med kommer att vara ont om vaccin. Och ur ett internationellt perspektiv är det viktigt att det blir en solidarisk fördelning så att de rika länderna inte snabbt lägger beslag på allt.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.18