23948sdkhjf

Internationell uppståndelse kring Tegnells sommarprat

Utländska medier har uppmärksammat Anders Tegnells uttalande där han beskriver andra länders agerande kring coronapandemin som ”galenskap”.

Sveriges stadsepidemiolog Anders Tegnell säger i sitt Sommar i P1 att han förvånades av hur andra länder agerade i mittan av mars och med vilken strategi de valde att bekämpa pandemin. Han menar att Sverige behöll fötterna på jorden när alla andra blev galna.

Då var det som att världen blev galen och allt det vi diskuterat verkade helt bortglömt. Land efter land stängde ned. I Sverige höll vi kvar vid det klassiska”, sa Anders Tegnell i sitt sommar i P1.

I utländska medier skriver man om att Sveriges statsepidemiolog kallar andra länders lockdown för ”galenskap”. Tegnell beskriver Sveriges strategi som en ”klassisk pandemibekämpningsmodell” som under 20 år diskuterats bland internationella kollegor. Att andra länder övergav modellen beror enligt honom på att antalet fall blev för många och att det politiska trycket blev för starkt.

Sverige har en av världens högsta dödstal i covid-19 med fler antal döda per 100 000 invånare än USA, enligt data från John Hopkins University. Tegnell medger att han initialt missbedömde virusets dödliga potential, men i sitt sommarprat går han inte så långt som att avvisa sin egen strategi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11