23948sdkhjf

Stor vinstökning för Astra Zeneca

Företagets koncernchef framhåller framgångar med cancerläkemedlet Tagrisso och diabetesläkemedlet Farxiga.

Astra Zeneca gjorde en vinst före skatt på 961 miljoner dollar, motsvarande 8,4 miljarder svenska kronor, andra kvartalet 2020. Det framgår av företagets resultatrapport för första halvåret.

Vinsten innebär en kraftig ökning jämfört med samma period förra året. Företagets intäkter uppgick till 6 275 dollar, motsvarande 55 miljarder kronor, under andra kvartalet.

”Jag är i synnerhet nöjd med den stabila tillväxten på tillväxtmarknaderna och framgångarna för våra nya läkemedel. Vi har gjort ytterligare framsteg med vår forskningsportfölj, speciellt gäller detta de stora framgångarna för Tagrisso i Adaura-studien och för Farxiga, som har utökat sin potential för fler sjukdomar än diabetes”, kommenterar läkemedelskoncernens vd Pascal Soriot i rapporten.

Astra Zeneca arbetar tillsammans med universitetet i Oxford med att ta fram ett vaccin mot covid-19. Resultat från en fas I/II-studie har publicerats under sommaren i Lancet. Nu pågår studier i sen fas i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika. Studier startar också inom kort i USA. Företaget arbetar även med att utvärdera flera andra läkemedel som möjliga kandidater mot covid-19.

Artikeln är en del av vårt tema om Finans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125