23948sdkhjf

Ryssland planerar massvaccinering i oktober

Tidsplanen för när massvaccineringen ska påbörjas ifrågasätts.

Under lördagen meddelade det ryska hälsoministeriet att ett vaccin mot det nya coronaviruset ska börja användas i stor skala i oktober. Vaccinet utvecklas på ett forskningsinstitut i Moskva

– Amerikanerna var förvånade när de hörde signalen från vår sputnik. Det är likadant med det här vaccinet. Ryssland kommer att vara först, sa chefen för en rysk investeringsfond som finansierar vaccinet till amerikanska CNN förra veckan.

Men den snabba tidsplanen får kritik. Än så länge har endast mindre studier i fas I och fas II genomförts.

– Det finns inga data på det här. De data som finns publicerade har de har gjort på ett annat coronavirus. Det går inte att yttra sig någonting om det här är bra eller dåligt, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet, till SVT:s Morgonstudion.

Han framhåller att vi inte vet om vaccinet har effekt innan fas III-studier genomförts och presenterats.

Det är extremt tidigt om man skulle godkänna något nu baserat på studier på två gånger 38 personer, säger han men påpekar att det är oklart hur många som de faktiskt testat och vad forskarna vet.

Tidsplanen har också ifrågasatts av USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci som har sagt att han hoppas att vaccinet verkligen prövas ordentligt innan det godkänns.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.104