23948sdkhjf

Ny definition av smärta välkomnas

Den nya definitionen kan enligt en smärtläkare bidra till att patienter slipper mötas av okunniga utlåtanden.

Sedan 1979 har ISAP (International Association for the Study of Pain) haft samma definition på smärta. Denna har antagits av en mängd andra ledande hälsoorganisationer i världen, bland annat Världshälsoorganisationen, WHO. I juli publicerade IASP en ny definition i den egna tidskriften Pain. Defintionen lyder:

”An unpleasant sensory and emotional experience associated with, or resembling that associated with, actual or potential tissue damage”.

I en artikel i Läkartidningen välkomnas den nya definitionen av Johan Hambraeus, specialist i anestesi, allmänmedicin och smärtlindring vid Smärtkliniken Eques Indolor i Vallentuna.

”Första steget i att kunna bemöta ett hälsoproblem är att man har en bra beskrivning av vad det är man vill studera. Därför är definitionen av vad smärta är för något av högsta betydelse”, skriver han i Läkartidningen.

Den nya definitionen har också kompletterats med ett antal ledmeningar som bland annat slår fast att en persons beskrivning av att uppleva smärta ska respekteras.

”Ledmeningarna kan tyckas självklara, men fortfarande år 2020 kommer patienter och berättar att de fått höra att »så kan du inte känna« när de sökt hjälp för sin smärta av läkare. Förhoppningsvis kan denna nygamla definition av smärta göra att patienter slipper mötas av den typen av okunniga utlåtanden”, skriver Johan Hambraeus.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125