23948sdkhjf

Forskare: ”Ryska vaccinet används för politiskt syfte”

Svenska forskare kritiserar påståendet om att det redan finns ett färdigt ryskt vaccin mot covid-19.

Under tisdagen gick Rysslands president Vladimir Putin ut i medier och påstod att landet tagit fram det första vaccinet mot det nya coronaviruset. På clinicaltrials.gov finns två ryska kliniska studier publicerade men informationen är knapphändig. Ali Harandi, docent och föreståndare för vaccinlabbet på institutionen för biomedicin på Sahlgrenska, kritiserar den bristande insynen.

– Det enda vi vet är att vaccinet testats på totalt 76 stycken deltagare. Utan att ha sett någon data angående säkerheten, immuniteten och effektiviteten, så tror jag att det vetenskapliga samfundet är skeptiska till vaccinets kvalité, säger han till Life Science Sweden. 

Vilka slutsatser kan man dra från studier med totalt 76 deltagare?

– Man kan få reda på om vaccinet är immunogent, vilket betyder att vaccinet kan framkalla ett antikroppsförsvar och T-cellsförsvar. Man kan också få begränsad information om vaccinets säkerhet, men man kan inte få några bevis för om vaccinet är effektivt eller inte. Med all säkerhet kan jag säga att 76 personer inte är tillräckligt för att säga att det finns ett fungerande vaccin. För att kunna göra det behövs en mycket större undersökningsgrupp.

Ali Harandi anser att den bristande insynen i det vetenskapliga arbetet och presentationen av vaccinet framstår som udda och väcker misstänksamhet.

– Vad som gör det hela väldigt märkligt är att Ryssland förra veckan meddelade att vaccinet skulle godkännas den 10 augusti. När man vet hur godkännandeprocesser går till så finner jag det här förloppet väldigt märkligt. För mig låter det som att vaccinet används för politiskt syfte och vi har aldrig tidigare sett något liknande.

Om Ryssland börjar vaccinera sin befolkning med det här vaccinet, finns det några risker med det? 

– Folk kan ta för givet att de är immuna mot covid-19 och sluta följa restriktionerna om bland annat social distans. Om landet öppnar sen öppnar sina gränser utan några restriktioner kan det först och främst påverka landet själv, men det kan också påverka grannländerna och påverka spridningen av sjukdomen.

Flera forskare har kommenterat presidentens uttalande, bland annat Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.

– Baserat på det vi känner till om vaccinet kan man inte ha en aning om det fungerar eller vad det finns för biverkningar, säger han till Dagens Nyheter.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.131