23948sdkhjf

Smart "trial and error" för snabbare innovation

För att bli och förbli konkurrenskraftiga måste dagens företag och organisationer innovera i allt snabbare takt.

När produkter och processer tenderar att bli allt mer komplexa, garanterar enbart gedigna faktakunskaper inte alltid att utvecklingen går framåt i önskad takt. Många experter som arbetar med FoU förlitar sig på den traditionella metoden att ändra en variabel i taget. Det kan verka som att denna metod erbjuder den nödvändiga strukturen för större förutsägbarhet, men i praktiken kan den begränsa innovationstakten och minska effektiviteten på längre sikt.

För allt fler organisationer heter svaret på dessa problem statistisk försöksplanering (SFP). SFP är en metod som anpassar sig automatiskt till problemets storlek. Den ger möjlighet till en grundlig utforskning av möjlighetsrymden och skapar en modell som kan öka förståelsen av problemet, underlätta beslutsfattandet och göra det lättare att skapa samförstånd med andra intressenter.

Ju komplexare ett problem är och ju fler faktorer som är involverade, desto större möjlighetsrymd att utforska – och desto större fördel att använda SFP.

Tim Gardner är både forskare, vd och grundare av Riffyn, ett företag som hjälper forskare att enkelt kombinera SFP med effektiv datahantering och kontextualisering. Gardner hävdade nyligen att SFP har förändrat hans liv, precis som den förändrade företagen han tidigare jobbade för. Vissa anläggningar där han tillämpade SFP kunde se en produktivitetshöjning på 10–15 %, och tiden till marknaden för nya produkter minskade från 15 månader till bara tre månader.

Bradley Jones, Senior Research Fellow vid JMP, kallar SFP för ”aktivt lärande” och betonar hur den ger organisationerna förmåga att ”misslyckas snabbt”, vilket i sin tur driver på innovationen. Att uppfatta SFP i dessa termer skulle kanske kunna hjälpa till att avmystifiera begreppet och få fler forskare och organisationer att ta språnget. Läs mer om JMP här.

Delta i diskussionen om hur användningen av smart "trial and error" kan ge snabbare innovationer, snabbare och mer förutsägbara cykler samt tidsbesparingar.

>> Anmäl dig till det kommande webbinariet ”Smart Trial and Error for Rapid Innovation”

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078