23948sdkhjf

Novo Nordisk och KI i samarbete om ögonforskning

Danska Novo Nordisk stödjer ett projekt som forskare på Karolinska institutet och St Eriks Ögonsjukhus genomför för att hitta en behandling av en av de vanligaste ögonsjukdomarna.

Åldersrelaterad makuladegeneration beror på förändringar i gula fläcken och är en vanlig anledning till försämrad synskärpa hos äldre.

Det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk stödjer ett projekt som syftar till att hitta en cellterapi som kan användas för att behandla sjukdomen, uppger Karolinska institutet i en nyhetsartikel. Stödet som är på 48 miljoner kronor syftar till att för att möjliggöra en klinisk fas 1-studie.

Forskarna ska använda näthinneceller som är framställda av embryonala stamceller. Dessa ska transplanteras till personer som lider av sjukdomen.

– Vi har ett effektivt sätt att tillverka cellerna med en robust och enkel odlingsmetod. Det gör metoden lättare att skala upp för en framtida cellterapiprodukt, säger Fredrik Lanner, forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, till KI Nyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062