23948sdkhjf

Blodprov förutser svår covid-19

Med hjälp av ett blodprov vid inläggningen på sjukhus kan man förutse vilka patienter som löper förhöjd risk att drabbas av svår covid-19.

Det visar en ny studie som genomfördes av forskare vid Karolinska institutet och på Danderyds sjukhus. 

Blodprover togs inom tre dagar från sjukhusinläggning på patienter som kom in till infektionskliniken på Danderyds sjukhus med bekräftad covid-19. Proverna analyserades med PCR för att se om de innehöll RNA från coronaviruset sars-cov-2. Totalt ingick 167 patienter i studien, varav 61 hade mätbara virusnivåer i blodet. Av dessa dog 15, motsvarande 25 procent, inom 28 dagar från att provet togs. Hos de som inte hade mätbara nivåer av Sars-cov-2 i blodet avled tre av 106 inom samma tidsperiod.

Resultaten visade således att de som inte hade mätbara nivåer av virusets arvsmassa i blodet hade goda chanser att tillfriskna snabbt medan de som hade mätbara nivåer löpte en ökad risk både för att utveckla kritisk sjukdom och när det gällde risken att dö inom 28 dagar.

– Genom detta lättillgängliga prov kan vi identifiera patientgrupper med olika hög risk för allvarlig sjukdom. Det öppnar för möjligheten att bättre styra behandling och övervakning av patienter med covid-19, säger studiens försteförfattare Karl Hagman, infektionsläkare vid Danderyds sjukhus och doktorand vid institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus, Karolinska institutet.

 Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Clinical Infectious Diseases: SARS-CoV-2 RNA in serum as predictor of severe outcome in COVID-19: a retrospective cohort study

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078