23948sdkhjf

Astra Zeneca pausar test av covid-vaccin

Skälet till att företaget tillfälligt stoppar sina kliniska prövningar med vaccinet är att en studiedeltagare fått en sjukdom och det ska utredas om det finns någon koppling till vaccinet.

Det svensk brittiska-företaget har pausat tester med vaccinet AZD1222 mot covid-19 efter att en misstänkt allvarlig reaktion uppstått hos en studiedeltagare, uppger den amerikanska nyhetssajten Stat News. Vaccinet testas nu i fas III-studier på flera platser i USA och Storbritannien.

Astra Zenecas presschef Christina Malmberg Hägerstrand skriver i ett mejl till Life Science Sweden att det är en rutinåtgärd som alltid sker när det finns en möjligt oförklarlig sjukdom som uppstår i en klinisk studie. I en presskommentar uppger företaget att en oberoende kommitté ska granska säkerhetsdata.

”I stora studier kan sjukdomar inträffa slumpmässigt, och för att kontrollera detta noggrant granskas sådana händelser oberoende. Vi arbetar för att påskynda granskningen av den enskilda händelsen för att minimera den eventuella påverkan på studiens tidslinje. Vi fäster den största betydelse vid deltagarnas säkerhet och har de högsta säkerhetsrutinerna i våra kliniska studier”, skriver företaget i kommentaren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08