Studie: Fyra av fem behåller antikroppar mot nya coronaviruset
Under våren provtogs 2 149 medarbetare på Danderyds sjukhus för att se om de hade antikroppar mot viruset sars-cov-2, som ligger bakom den pågående pandemin. Av dem visade sig 19 procent ha antikroppar mot viruset vid tillfället. Provtagningen är en del av den så kallade Community-studien som drivs av Danderyds sjukhus i samarbete med KTH, Scilifelab, Karolinska institutet och Uppsala universitet.
Genom en ny provtagning, där 92 procent av gruppen fick lämna blod igen, visade det sig att 82 procent av de 405 personer som hade antikroppar i våras fortfarande hade kvar mätbara nivåer efter minst fyra månader.
− Det här är personer som varit sjuka någon gång mellan januari och april och vi kan nu konstatera att en majoritet behåller sina antikroppar mot sars-cov-2 och därmed högst sannolikt fortfarande är immuna mot covid-19, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och huvudansvarig forskare vid Danderyds sjukhus, i ett pressmeddelande.
Resultaten visar att antikropparnas livslängd kan kopplas till vissa symptom som såsom andningsbesvär och feber men forskarna framhåller att det fortfarande inte är säkert vilken effekt nivåerna av antikroppar har på immuniteten. Troligtvis finns det, förutom antikroppar, även kvar en immunitet i form av T-minnesceller.
I Community-studiens nästa fas ska T-cellernas minne samt antikropparnas neutraliseringsförmåga undersökas, bland annat genom att jämföra studiedeltagare med låga respektive höga antikroppsnivåer med personer som inte utvecklat antikroppar trots att de varit högexponerade för covid-19 på arbetet och på hemmaplan.
Genom att se hur väl olika antikroppar neutraliserar sars-cov-2 hoppas forskarna bland annat på att få information om hur sannolikt det är att ett vaccin mot viruset skulle vara effektivt.
I fortsättningen av studien kommer forskarna dessutom att undersöka nivåerna av antikroppar som är riktade mot olika delar av viruset, och om de kan kopplas till hur allvarlig respektive persons symptom var och hur länge de höll i sig.
Återkommande provtagningar planeras under minst ett år framåt.
− Det blir mycket intressant att få information om T-cellernas minne kan kopplas till exponering, symptom eller olika antikroppsnivåer. I och med att vi fortfarande inte har en heltäckande bild av immuniteten vid covid, vill vi fortsätta följa denna unika grupp, kommenterar Charlotte Thålin, specialistläkare och huvudansvarig forskare vid Danderyds sjukhus.