23948sdkhjf

Covid-19 vid graviditet gav inte förhöjd risk för barnet enligt studie

Större studier behöver göras menar forskaren Mia Ahlberg.

I studien från Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset som publiceras i tidskriften Jama har man undersökt alla kvinnor som lades in för förlossning på Karolinska universitetssjukhuset mellan den 25 mars och 24 juli 2020. Kvinnorna undersöktes genom screening (PCR-test). Totalt födde 2 682 kvinnor barn på sjukhuset under perioden.

Läs också: Rekommendationerna för äldre tas bort

156 kvinnor (5,8 %) testades positivt för covid-19 varav 2/3 inte uppvisade några symptom. När forskarna jämförde förlossningskomplikationer och barnets hälsa mellan testpositiva och testnegativa hittade man ingen statistiskt säkerställd skillnad mellan dessa två grupper.

Kvinnor som testades positivt för coronaviruset hade en högre förekomst av havandeskapsförgiftning (7.7 % jämfört med 4.3 % hos testnegativa kvinnor).

Studiens resultat påverkas av att så många gravida var asymptomatiska, förklarar Mia Ahlberg, legitimerad barnmorska vid Tema Kvinnohälsa, Graviditet och Förlossning, Karolinska universitetssjukhuset och forskare vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande

"Andelen kvinnor med symtom var för liten för att kunna utvärdera om dessa kvinnor löper högre risk för komplikationer. Det finns ett flertal rapporter om gravida kvinnor som drabbas av allvarlig covid-19 och sämre utfall. Större studier bör genomföras för att kunna identifiera om kvinnor med symtom, och olika grader av symtom, är en riskgrupp för sämre utfall såsom för tidig födsel" säger Mia Ahlberg i pressmeddelandet. 

Studien tyder också en större förekomst av covid-19 smitta hos kvinnor med mindre än 10 års skolgång jämfört med kvinnor som hade en skolgång på mer än 12 år (14,2 % jämfört med 4,0 %). Även kvinnor födda i Asien och Afrika hade enligt studien en föhöjd risk jämfört med kvinnor födda i Norden (10.0 % jämfört med 3,9 %). 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095