23948sdkhjf

KVA tillsätter expertgrupp om corona

Kungliga Vetenskapsakademien, KVA, har bildat en expertgrupp med forskare som ska belysa vilka lärdomar som kan dras av pandemin.

Ett syfte är att gruppen ska klarlägga kunskapsläget vad gäller smittskydd, vaccination och behandling av covid-19. Ett annat är att se närmare på hur dialogen mellan forskare, myndigheter och statsmakten kan bli bättre med utgångspunkt i erfarenheterna från pandemin.

Regeringen har sedan tidigare utsett en coronakommission, men denna har fått kritik för brist på kompetens och erfarenhet av medicinsk forskning. Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K. Hansson säger i ett pressmeddelande att Vetenskapsakademiens expertgrupp ska ses som ett komplement till coronakommissionen.

– Till skillnad från kommissionen har vår expertgrupp inte i uppdrag att granska svenska myndigheters agerande eller utvärdera de samhällsekonomiska konsekvenserna.

De forskare som utsetts till medlemmar av expertgruppen är:

Staffan Normark, Stockholm, ordförande i expertgruppen och professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd.

Anders Hallberg, Uppsala, professor emeritus i läkemedelskemi, tidigare rektor för Uppsala universitet och har arbetat med utveckling av läkemedel mot infektionssjukdomar.

Ari Helenius, Zürich, är professor i biokemi och en världsledande virusforskare.

Jan Holmgren, Göteborg, är professor i medicinsk mikrobiologi och har bland annat tagit fram ett av världens mest använda vaccin mot kolera.

Gunilla Karlsson Hedestam, Stockholm, är professor i vaccinimmunologi. Hon har arbetat aktivt med forskning om Sars-CoV-2 och leder ett forskarlag som undersöker immunsvaret mot viruset.

Annika Linde, Stockholm, virolog, adjungerad professor och tidigare statsepidemiolog.

Jan Nilsson, Lund/Malmö, professor i experimentell kardiovaskulär forskning samt ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

– Den är en exceptionellt stark grupp och den kommer att förstärkas ytterligare av en referensgrupp där vi inte har alla namn klara ännu. Det tillkommer alltså ytterligare experter som kommer att bidra, säger Göran K. Hansson till Dagens Nyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096