23948sdkhjf

Industrifarmaceuter och apoteksfarmaceuter rök ihop på möte

Sveriges Farmaceuters ordförande, med bakgrund i läkemedelsindustrin, får lämna över ordförandeposten till apoteksfarmaceuten Sandra Jonsson efter ett dramatiskt fullmäktigemöte.

Det var i fredags som Sveriges Farmaceuter höll fullmäktigemöte. Det gick inte alls som valberedning hade tänkt sig. Istället utbröt kaosartade scener och något som kan liknas vid en palatsrevolution, rapporterar Svensk Farmaci.

Valberedningen hade föreslagit att den sittande ordföranden Ulf Janzon skulle väljas om. Ulf Janzon har lång erfarenhet från läkemedelsindustrin och arbetade närmast på MSD innan han tog över ordförandeskapet i Sveriges Farmaceuter för två år sedan.

Men under mötet nominerade ordförande för apotekssektionen Karin Gummesson istället apotekaren Sandra Jonsson som arbetar på sjukhusapoteket vid Norrlands universitetssjukhus till ny ordförande för förbundet.

Vid en sluten omröstning vann sedan Sandra Jonsson med siffrorna 16 mot 10. Under mötet ska en ganska hätsk diskussion ha uppstått. Några nominerade till styrelsen meddelade att de inte längre står till förfogande och därför bordlades övriga val av styrelsemedlemmar till ett extra fullmäktigemöte som ska hållas senare.

Flera delegater var kritiska till att nomineringen inte hade meddelats i förväg.

– Jag är otroligt förvånad över att apotekssektionen nominerar någon på sittande fullmäktige. Jag hade velat ha tid på mig att sätta mig in i vem den nominerade är. Jag är chockad, säger Claes Jagensjö, ledamot i förbundets industrisektion, till Svensk Farmaci.

– Vi har tidigare varit i minoritet trots att vi representerar flest medlemmar, säger Karin Gummesson till tidningen och uppger att syftet inte varit att bryta upp förbundet.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063