23948sdkhjf

Tvärvetenskapligt team tog fram modellorgan

Ett forskarteam från University of West of Englands Centre for Fine Print Research (CFPR) har använt additiv tillverkningsteknik för att tillverka realistiska organ för kirurgisk utbildning.

Målet för projektet har varit att skapa modellorgan som efterliknar mänsklig vävnad gällande såväl utseende som elasticitet och konsistens.

Projektet, vilket löper på tre år, finansieras av Appearance Printing European Advanced Research School (Appears) vid norska universitetet för vetenskap och teknik (NTNU).

Arbetet, vilket letts av David Huson, Senior Research Fellow vid CFPR, är en förlängning av tidigare pilotstudier och bygger på hur 3d-printing kan utveckla medicinska produkter till låg kostnad och en hög miljövänlighet. Projektet är enligt Huson tvärvetenskapligt, då det kombinerar forskare, konstnärer och kirurger för att utveckla och testa en fungerande prototyp.

Projektteamet ser det som en stor fördel att kunna skapa organ som liknar mänsklig vävnad eftersom det idag finns begränsningar i nuvarande organsimulatorer. Genom projektet kan en billigare och mer realistisk produkt utvecklas.

Källa: 3dp.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094