23948sdkhjf

Tvärvetenskapligt team tog fram modellorgan

Ett forskarteam från University of West of Englands Centre for Fine Print Research (CFPR) har använt additiv tillverkningsteknik för att tillverka realistiska organ för kirurgisk utbildning.

Målet för projektet har varit att skapa modellorgan som efterliknar mänsklig vävnad gällande såväl utseende som elasticitet och konsistens.

Projektet, vilket löper på tre år, finansieras av Appearance Printing European Advanced Research School (Appears) vid norska universitetet för vetenskap och teknik (NTNU).

Arbetet, vilket letts av David Huson, Senior Research Fellow vid CFPR, är en förlängning av tidigare pilotstudier och bygger på hur 3d-printing kan utveckla medicinska produkter till låg kostnad och en hög miljövänlighet. Projektet är enligt Huson tvärvetenskapligt, då det kombinerar forskare, konstnärer och kirurger för att utveckla och testa en fungerande prototyp.

Projektteamet ser det som en stor fördel att kunna skapa organ som liknar mänsklig vävnad eftersom det idag finns begränsningar i nuvarande organsimulatorer. Genom projektet kan en billigare och mer realistisk produkt utvecklas.

Källa: 3dp.se

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nytt program ska hjälpa akademisk forskning till marknaden
Studie: Blodprov för att mäta hjärnpåverkan efter neurokirurgi
Magnus Gisslén blir ny statsepidemiolog
Utredning mot forskningschef läggs ned – "Har fullt och orubbat förtroende"
Tolv jobb försvinner när Bio-Works ska effektivisera
Så mycket tjänar ingenjörer inom life science
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093