23948sdkhjf

Precisionsläkemedel tas in i förmånssystemet

För första gången tas ett cancerläkemedel som är riktat mot en specifik genförändring upp i förmånen. Läkemedelsföretaget Bayer är kritiskt till att subventionen endast gäller barn och unga.

Det är Bayers precisionsläkemedel Vitrakvi (larotrectinib) som blir subventionerat för patienter upp till 18 år, enligt ett beslut idag, fredag, från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Till skillnad från andra läkemedel mot cancer som ingår i förmånssystemet är Bayers preparat godkänt vid en viss genetisk förändring, NTRK-fusion, och inte mot en cancerform. Läkemedlet blockerar den signalväg som den genetiska förändringen orsakar och som leder till okontrollerad celldelning. Genförändringen kan leda till flera olika former av cancer.

TLV:s beslut gäller patienter som påbörjar sin behandling före 18 års ålder och är villkorat med krav på ytterligare studiedata. Den aktuella genförändringen är ovanlig och upptäcks hos cirka hundra patienter i Sverige årligen.

Bayer beklagar att beslutet endast gäller patienter upp till 18 år.

– NT-rådet och TLV har inte velat ta emot Bayers erbjudande med rabatt som gör larotrectinib kostnadseffektivt på en nivå som normalt sett brukar bli godkänt bland liknande cancerläkemedel. Bayer ämnar att på bästa sätt tillsammans med TLV och NT-rådet hitta en väg framåt så att även patienter över 18 år kan påbörja behandling med larotrectinib, säger Jens Ceder, tf Medical Advisor, Bayer, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141