23948sdkhjf

”Jag räknade dagarna tills jag skulle bli frisk”

Apotekaren Emma Mårtensson arbetade i början av mars som vanligt heltid på forskningsföretaget Nanexa i Uppsala. Ett par veckor senare smittades hon av sars-cov-2 och hon är fortfarande sjuk.

På Folkhälsomyndighetens hemsida stod det i mars att de som får svår sjukdom av det då nya coronaviruset blir friska inom fyra till sex veckor.

– Jag hade en kalender där jag räknade ner dag för dag och ritade röda kryss. Jag tänkte att när den här tiden har gått är det här helvetet över. Så närmade det sig sex veckor och jag mådde fortfarande fruktansvärt dåligt, berättar Emma Mårtensson.

Emma Mårtenssom arbetar som analytisk kemist på drug delivery-företaget Nanexa som tar fram nanoformuleringar för att läkemedel ska kunna frisättas kontrollerat under lång tid. Hon började jobba igen på deltid när det hade gått en och en halv månad från det att hon insjuknat. Men hon mådde fortfarande dåligt och hon var ofta tvungen att vara hemma från jobbet.

Hon räknade ändå med att kunna börja jobba heltid igen efter sommaren då hon trodde att semestern skulle ge den nödvändiga återhämtningen. Men redan efter tre dagar på arbetet var hon tvungen att hålla sig hemma igen eftersom hon hade feber och svårt att andas.

Det hela hade börjat i mitten av mars.

– Jag var på en en skidresa till franska alperna. Jag hade åkt alldeles innan rekommendationen kom att man inte skulle resa. När jag var på Genèves flygplats för att åka hem var det fullt med andra turister. Jag är övertygad om att det var där jag blev smittad, säger hon.

De första dagarna med smittan i kroppen var inte så farliga. Hon fick rethosta och det kittlade i luftrören. Hon trodde först inte att det var covid eftersom hon ”inte hade någon infektionskänsla i kroppen”.

Men två dagar efter det att hon hade märkt av symtom vaknade hon och mådde sämre än hon någonsin gjort tidigare i sitt liv.

– Det var lördagen den 21 mars. Det var fruktansvärt. Jag hade feber, tryck över lungorna, svårt att andas, illamående, frossa, gräslig huvudvärk, förvirring och mycket annat. Jag förstod att det var covid för jag hade alla de typiska symtomen och hade varit i en högriskzon.

Emma Mårtensson är kritisk till hur hon blev bemött av sjukvården, särskilt tiden efter det akuta skedet när det blivit mer och mer uppenbart att hon drabbats av långtidscovid. Hon berättar att hon flera gånger sökte vård för olika symtom, men blev avfärdad av läkarna med bedömningen att symtomen inte hade med hennes insjuknade i covid-19 att göra.

Jag har saknat ödmjukhet från vården, att det här är ett nytt virus som vi fortfarande endast vet lite om. När jag var på närakuten i slutet av april och de mätte min vilopuls till 100 sa jag till läkaren, ’men jisses min vanliga vilopuls är 50’. Då fick jag höra att covid inte påverkar pulsen. Men det visade sig vara fel.

Hon ger flera exempel på symtom hon haft som vården avfärdat, men som forskning senare kopplat till covid-19.

Tiden efter sommaren pendlade hon mellan att vara något sånär frisk och att må väldigt dåligt med feber och andnöd. Vissa dagar kunde hon jobba och vissa inte.

Hon berättar att hon har fått ge upp sina fritidsintressen paddling och klättring då hon inte längre har den ork som krävs. Hon sörjer också att hon inte orkar leka med sina två barn på samma sätt som tidigare. Däremot har hon fått energi i gruppen Svenska Covidföreningen där hon sitter i styrelsen.

Vi har våra möten via Teams. Alla är drabbade. Man har stor förståelse när folk inte orkar vara med. Det är mycket tack vare att jag har hittat andra människor i samma situation som gjort att jag orkar kämpa vidare med det här. Det känns som att man är i en ständig kamp för att få livet gå ihop, att orka med alla måsten.

Hennes yrkesroll som apotekare på ett forskande företag har fått henne att reflektera över varför hon eller andra drabbade hon känner inte fått frågan om att ingå i studier när de besökt läkare.

Det behövs verkligen studier om långvariga symtom och vården har chansen att genomföra sådana, men jag ser inte att det görs. Det finns jättemånga drabbade, men det samlas inte in och sammanställs någon data.

Hon betonar att långtidscovid gäller väldigt många människor och berättar att hon i april startade en grupp på facebook för drabbade av covid-19. Den fick 5 000 medlemmar på nolltid.

Vi är en jättestor grupp som drabbats, tidigare friska som kämpar för att orka sådant som tidigare varit självklarheter i vardagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219