23948sdkhjf

Nya coronavarianten BA.2.86 överraskar – bär på över 30 mutationer

En ny coronavariant med flertalet mutationer har nu upptäckts i totalt fyra länder, däribland Danmark.

Lite mer än en vecka efter nyheterna om coronavarianten Eris kommer ytterligare rapporter om ännu en ny variant. Varianten har fått namnet BA.2.86 och är, likt Eris, en undervariant till omikron.

Det som dock förvånar forskarna är att BA.2.86 bär på 34 mutationer. Och den skiljer sig signifikant från tidigare undervarianter av omikron, uppger den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Statens Serum Institut, i ett pressmeddelande.

– Det är ovanligt att corona förändras så mycket och utvecklar 30 nya mutationer. Senast vi såg en så stor förändring var när omikron dök upp, säger Morten Rasmussen seniorforskare vid det danska Statens Serum Institut, i pressmeddelandet.

Hittills har inga fall av omikronvarianten BA.2.86 rapporterats i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten till Life Science Sweden i ett mejl. Och myndigheten följer fortfarande i samarbete med kliniska mikrobiologiska labb i Sverige förekomsten av olika virusvarianter.

Totalt har 6 fall rapporteras varav tre fall i Danmark och ett fall i Israel, USA och Storbritannien. Virusvarianten är för närvarande på WHO’s lista för varianter under särskild övervakning.

Flera av mutationerna i BA.2.86 har uppstått i virusets spikprotein vilket är det de flesta vaccin idag riktar sig mot. Den danska myndigheten Statens Serum Institut förväntar sig att dagens vaccin, även med denna variant, skyddar mot allvarlig sjukdom. Myndigheten uppger även att de tre som smittats i Danmark inte uppvisat några symptom utöver det vanliga. 

Den geografiska spridningen av de rapporterade fallen och det faktum att fallen inte tycks relaterade, säger Jesse Bloom, evolutionsbiolog vid Fred Hutchinson Cancer Center i Seattle, till Nature, tyder på att varianten redan är relativt utbredd. Han tror dock inte att det finns några skäl till oro och att även om BA.2.86 skulle bli vitt utbredd så har de flesta immunitet mot allvarlig sjukdom.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063