23948sdkhjf

Första lungtransplantationen på covid-19 patient utförd

En svårt sjuk covid-19 patient genomgick lungtransplantationen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Patienten insjuknade i covid-19 på våren och vårdades i respirator på intensivvårdsavdelningen och därefter i Ecmo, Extra Corporeal Membran Oxygenering. Behandlingen hjälpte inte samtidigt som patienten i övrigt var tillräckligt stark för att klara av en lungtransplantation.

– Vår patient hade vårdats mer än fyra månader i Ecmo och respirator i Stockholm och då ingen återhämtning av lungorna bedömdes möjlig längre, genomgick han efter noggrann utvärdering lungtransplantation, säger Göran Dellgren, professor och överläkare på Transplantationscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

På Transplantationscentrum menar man att det endast i sällsynta fall kommer att utföras flera lungtransplantationer på covid-19 patienter. De flesta tillfrisknar utan sjukhusvård och av de som läggs in på sjukhus är det förhållandevis få som får intensivvård med respirator.

– Det är endast i enstaka fall som Ecmo-behandling kommer att vara aktuell för den här patientgruppen. En lungtransplantation är alltid bara aktuellt för de allra svårast sjuka med lungor som bedöms inte kunna läka, samtidigt som patienten i övrigt bedöms klara av en lungtransplantation. Men för dessa patienter är transplantationen helt avgörande, säger Göran Dellgren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125