23948sdkhjf

EU sluter vaccinavtal med Pfizer

EU- kommissionen har avtalat om ett köp av 200 miljoner doser covid-19 vaccin.

På onsdag beslutade EU-kommissionen att ingå ett vaccinavtal med alliansen Biontech-Pfizer om ett köp av 200 miljoner doser covid-19 vaccin. EU har även en möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser när det är bekräftat att vaccinet är säkert och effektivt mot covid-19.

Gårdagens avtal är det fjärde som EU har ingått. Sedan tidigare har man ingått avtal med Astra Zeneca, Sanofi-GSK och Janssen Pharmaceutica NV. Med flera avtal kan EU säkerställa att vaccineringen kan sättas igång genast då det finns ett säkert vaccin.

Biontech är ett tyskt företag som tillsammans med amerikanska Pfizer utvecklar ett nytt vaccin med budbärar-RNA (mRNA). Vaccinet innehåller instruktioner till cellen att bygga upp små fragment av viruset som sedan triggar igång kroppens immunförsvar och bygger upp en immunitet mot viruset.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kommer att tala om Sveriges och EU:s upphandlingar av coronavaccin på Life Science Swedens möte New Horizons in Biologics & Bioprocessing i december.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078