23948sdkhjf

Vaccinbeslut i EU väntas före årsskiftet

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA räknar med att besluta om godkännande för Pfizers/Biontechs vaccin före nyår. Det står nu också klart att Sverige deltar i upphandlingen av Modernas covid-vaccin. (UPPDATERAD).

Den 29 september ska EMA:s vetenskapliga kommitté ta ställning till Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19, rapporterar flera medier.

– Vi jobbar hårt för att det ska komma ett beslut då, säger Charlotta Bergquist vid svenska Läkemedelsverket som deltar i granskningen av vaccinet, till Sveriges Radio Ekot.

Det blir det första vaccinet mot covid-19 som EU tar ställning till om godkännande. Efter det att den vetenskapliga kommittén har gett sin rekommendation krävs ett formellt beslut av EU-kommissionen innan vaccinet kan börja säljas och användas.

Amerikanska Modernas vaccinkandidat, som likhet med Pfizers bygger på mRNA-teknik, ska tas upp i EMA:s vetenskapliga kommitté den 12 januari.

Tidigare i veckan blev det klart att Storbritannien godkänner Pfizer/Biontechs vaccin, vilket pekar på att det även blir ett godkännande inom EU.

– Det gör det ännu mer sannolikt att vi får ett godkännande. Storbritannien har en mycket bra läkemedelsmyndighet som ju var en del av EU-systemet tills nyligen, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström, till Dagens Nyheter.

UPPDATERING

På fredagsförmiddagen höll regeringen en presskonferens där det framkom att Sverige deltar i det avtal som EU-kommissionen avser ingå om att köpa covid-19-vaccin från Moderna. Sverige har sedan tidigare beslutat att delta i EU-upphandlingar för covidvaccin från Pfizer/Biontech, Jansen och Astra Zeneca.

Under presskonferensen framkom det också att vaccin blir gratis och att regeringen avsätter 300 miljoner kronor till regionerna för att förbereda sig inför vaccinationen. Vaccinet ska först erbjudas personer som bor på äldreboenden eller som har hemstjänst. Personal inom äldreomsorgen hör också till de grupper som ska erbjudas vaccin i ett tidigt skede.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141