23948sdkhjf

Astra Zenecas vaccinresultat publicerade

Nu publicerar Astra Zeneca de resultat som pekar på en skyddseffekt på 70 procent med företagets vaccin mot covid-19.

Redan tidigare har Astra Zeneca rapporterat interimsresultat från sina kliniska prövningar med vaccinkandidaten AZD1222, men då dessa inte varit publicerade har de inte gått att granska. Nu finns resultaten publicerade i Lancet.

Analysen bygger på data från pågående placebokontrollerade studier i Storbritannien och Brasilien med AZD1222. Data om 11 600 personer, varav de flesta var mellan 18 och 55 år, ligger till grund för analysen. Det primära effektmåttet var förekomst av covid-19 mer än två veckor efter en andra dos vaccin.

Hos patienter som fick två standarddoser av vaccinet sågs en skyddseffekt på 62 procent. Hos patienter som först fick en låg dos och sedan fick en standarddos var skyddseffekten däremot 90 procent, vilket förvånade många när resultaten presenterades av Astra Zeneca före publicering förra månaden. Sammantaget i båda grupperna var skyddet drygt 70 procent.

Studieförfattarna skriver att det krävs ytterligare studier för att ta reda på mer om det som verkar vara en bättre skyddseffekt då en inledande låg dos används. Tidigare har Astra Zeneca meddelat att de resultaten kom till på grund av ett misstag då det inte var tanken att studiedeltagarna skulle få låg dos av vaccinet i ett första skede. Betydelsen av de resultaten har ockå blivit ifrågasatta eftersom de bygger på en subgruppsanalys.

Enligt analysen som Astra Zeneca publicerar har vaccinet en godtagbar säkerhetsprofil. Mindre än 4 procent av personerna som ingick i analysen var över 70 år, vilket gör det svårt att dra slutsatser om hur väl vaccinet fungerar specifikt för äldre.

Vaccinet har tagits fram genom ett samarbete mellan Astra Zeneca och universitetet i Oxford.

Läs hela studien:

Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.126