23948sdkhjf

Läkemedelsverket listar misstänkta vaccinbiverkningar

Sedan vaccinering med Pfizers/Biontechs vaccin Comirnaty påbörjats i Sverige har tio rapporter om misstänkta biverkningar handlagts av Läkemedelsverket.

De flesta av biverkningarna rör milda symtom vid injektionsstället samt allmänna reaktioner, uppger Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Det har också kommit in två rapporter om dödsfall. Det finns idag inget etablerat samband mellan vaccineringen och dödsfallen. Det första fallet gäller en äldre multisjuk man som avled i misstänkt akut hjärtstopp dagen efter vaccination.

– Det andra dödsfallet rapporterades in till oss på Läkemedelsverket den 5 januari. Det rör sig om en äldre kvinna med demens i palliativt skede som vaccinerades med Comirnaty, fick feber och avled tre dagar senare. I nuläget har vi ingen kännedom om kvinnans fastställda dödsorsak och det finns inget etablerat orsakssamband med vaccinet, säger Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket, i pressmeddelandet.

I Pfizers/Biontechs produktresumé för vaccinet finns lindrig överkänslighetsreaktion och perifer ansiktsförlamning listade som möjliga biverkningar. Enstaka rapporter om sådana reaktioner har inkommit till Läkemedelsverket som framhåller att vaccin medför stor nytta då det ger skydd mot covid-19 som kan utvecklas till en allvarlig och dödlig sjukdom.

Läkemedelsverket ska från och med vecka tre återkommande presentera sammanställningar över rapporterade misstänkta biverkningar för vaccin mot covid-19.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.344