23948sdkhjf

Vanligt ämne tänkbar orsak till sällsynta reaktioner på covidvaccin

Ett emulgeringsmedel som finns i de hittills godkända vaccinen mot covid-19 misstänks vara orsaken till sällsynta fall av kraftiga allergiska reaktioner.

De mRNA-vaccin från Pfizer/Biontech och Moderna som hittills godkänts för bruk inom EU innehåller mycket små mängder av ämnet PEG, polyethylenglykol. Ämnets funktion är att hålla samman de lipider som i sin tur ser till att vaccinets verksamma RNA håller ihop.

PEG finns i bland annat hudkrämer och schampo och har i sällsynta fall framkallat kraftiga allergiska reaktioner. Forskare misstänker nu att ämnet kan vara orsaken till de fåtal fall av anafylaktisk chock som inträffat vid vaccinering, rapporterar SR:s Vetenskapsradion. Det rör sig internationellt om ett fall på 100 000,

Är man allergisk mot PEG, vilket väldigt få personer är, då behöver man diskutera med sin doktor om vaccin eller inte vaccin. Detsamma gäller om man har reagerat vid tidigare vaccination eller av läkemedel som getts i injektionsform, säger Caroline Nilsson, docent, läkare och expert på anafylaktiska chocker, till Sveriges Radio.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078