23948sdkhjf

Pfizers besked överraskade regionerna

Den tillfälliga minskningen av leveranser av Pfizer/Biontechs vaccin tvingar regionerna att göra om sina planer för vaccinering.

I fredags kom det överraskande beskedet att Pfizer under en tid måste minska produktionen av sitt covidvaccin, och därmed dra ner på leveranser till Sverige och andra EU-länder. Orsaken är att företaget måste genomföra processändringar, vilket kräver godkännande från myndigheter, för att i ett senare skede kunna höja sin produktionskapacitet, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Beskedet har väckt irritation, eftersom det riskerar att leda till en försening av vaccinationsprogrammet. Dessutom har det tvingat regionerna att på kort tid göra om planeringen för vilka personer som ska vaccineras, och hur mycket personal som krävs för det.

Till en början uppgavs att det rörde sig om en minskning av leveranserna med cirka 25 procent under fyra veckor, men Pfizer ändrade senare de uppgifterna, säger regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström.

- Jag är lite irriterad över att man inte kunde tala om det här tidigare för det är tydligen något man planerat en tid. Men Pfizer har nu försäkrat att det bara är för nästa vecka, säger han till Ekot.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078