23948sdkhjf

”Desinformation är ett växande bekymmer”

Journalisten Patrik Oksanen ser det som bekymmersamt att konspirationsteoretiker och vaccinkritiker fått förnyad kraft under coronapandemin.

Journalisten Patrik Oksanen och skribenten Henrik Sundbom skrev i mars förra året en rapport om desinformation under coronapandemin som gavs ut av tankesmedjan Frivärld. I rapporten analyserar de hur olika aktörer bidrar till spridning av felaktiga uppgifter om coronaviruset. Redan i början av coronapandemin var WHO tidigt ute med att varna att ryktespridningen om corona kan utvecklas till en infodemi poängterar Patrik Oksanen.

– Vi har ju sett en stor mängd desinformation som cirkulerar i Sverige liksom globalt. Den här infodemin är pådrivande av en rad olika aktörer som Ryssland och Kina. Den drivs även av ideologiska aktörer och aktörer som gör det av kommersiella skäl. Man kan tjäna pengar på att sälja olika mirakelprodukter men också annonsintäkter och andra intäkter som ökad webbtrafik genererar, säger Patrik Oksanen till Life Science Sweden.

Enligt Patrik Oksanen finns det redan befintliga konspirationsgrupper och vaccinskeptiker som har fått förnyad kraft av pandemin.

– Vi ser ju olika aktörer som var verksamma i Sverige tidigare och som har fortsatt att vara verksamma men med ökad intensitet. Det finns också tecken på att olika grupper gifter ihop sig. Konspiratoriska och högerextrema grupper som närmar sig varandra med en mer enhetlig världsbild.

Desinformation och dess användning under coronapandemin är ett växande bekymmer med med högst reella effekter. I Europa har flera 5G- master förstörts av konspirationsteoretiker som menar att coronapandemin inte egentligen finns utan att det bara är ett påhitt för att dölja skadorna som 5G-tekniken orsakar.

– Sedan ser vi ju en ökad rapportering i till exemepl Sverige om personal inom äldreomsorg som är mer skeptiska till att ta vaccin. I Tyskland och Storbritannien har de även haft stora massdemonstrationer. I Tyskland varnar man även att det finns risk för ytterligare radikalisering i coronaskeptiska kretsarna som gifter ihop sig med högerextremister och som kan leda till mer våldsamheter och terrordåd.

De vanligaste narrativen som sprid om coronaviruset enligt Patrik Oksanen är att det är skapat av människan, till exempel av den amerikanska militären eller av kineser som släppt ut viruset som en del av biologisk krigföring. Det finns även konspirationer om att viruset är skapat för att läkemedelsindustrin ska tjäna pengar på vaccin eller att Bill Gates vill sätta in små chip i vaccinet så att man kan kontrollera människor.

– Det sprids även felaktigheter om olika mirakelmedel som ska skydda eller bota. Det kan till exempel vara klor eller uv-ljus som ska döda viruset eller att man ska ta en hårtork och sätta den i halsen med högsta värmen påslagen.

I somras publicerades en studie som gjorde en uppskattning av hur många människor som dött under de tre första månaderna på året efter att ha följt felaktiga rekommendationer.

– Totalt uppskattade 800 människor ha dött och den siffran lär ju vara betydligt större idag.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094