23948sdkhjf

”Behöver göra mer för att övervaka mutationerna”

Sverige borde göra mer för att bevaka hur viruset utvecklas, säger Gunilla Karlsson Hedestam i en intervju med Sveriges Radio.

Efter utbrottet av det muterade coronaviruset i Oslo är det viktigt att följa hur viruset utvecklas, anser Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet. 

Jag tycker att det är viktigt att man följer det här och det finns väldigt bra övervakningssystem. Internationellt gör man väldigt mycket studier och kollar på virusets arvsmassa. Vi behöver göra mer av det i Sverige för att viruset ändrar sig och vårt immunförsvar måste klara av det här, säger Gunilla Karlsson Hedestam i en intervju med Sveriges Radio

Den som är vaccinerad eller har antikroppar påverkas inte av mindre mutationer. Däremot kommer de antikroppar som vi har nu från viruset eller infektion att känna igen viruset sämre och sämre på längre sikt, menar Gunilla Karlsson Hedestam.

Baserat på nuvarande forskning finns antikroppar kvar 9-10 månader efter smitta. Enligt Karlsson Hedestam kan riskgrupper vara tvungna att göra om vaccinationen varje år medan det för övriga kanske räcker med en vaccination vartannat eller vart tredje år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Getinges dotterbolag återkallar ballongpump för hjärtstöd i USA
Bättre lindring mot migrän mål för forskare
Ska avslöja dussintalet cancerformer – med ett enda blodprov
Utvecklar sprej mot antibiotikaresistenta bakterier
God löneutveckling inom life science
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.111