23948sdkhjf

Fyra regioner överväger egen turordning för vaccination

Fyra av Sveriges regioner överväger egna prioriteringsordningar vid vaccinering av den breda allmänheten, trots att det inte är något Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

För att tydliggöra i vilken ordning befolkningen ska vaccineras mot covid-19 har Folkhälsomyndigheten tagit fram fyra prioriteringsfaser.

I den fjärde fasen ingår alla personer under 70 år som inte ingår i någon riskgrupp, totalt cirka 5,6 miljoner personer. Hittills finns ingen rekommendation om någon särskild turordning inom den gruppen, men i en enkät som Sveriges Radios Ekoredaktion skickat ut till Sveriges samtliga 21 regioner uppger Uppsala, Östergötland, Blekinge och Jönköping att de kan komma att ha egna prioriteringssystem.

Äldre först är en princip som diskuteras.

– Vi tänker att det framgår tydligt i den strategi som finns ifrån Folkhälsomyndigheten att det är just ålder som är en riskfaktor för att utveckla allvarlig sjukdom och det gör att vi ska försöka att styra flödena på det sättet, säger Rickard Lundin, talesperson för vaccinfrågor i region Östergötland, till Ekot.

14 av regionerna meddelar att de inte kommer att ha något eget prioriteringssystem. En invändning är att det riskerar att skapa krångel och bromsa ned takten i massvaccinationen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079