23948sdkhjf

Löste gåtan kring mystiska febersjukdomar – får Crafoordspriset

Han hittade förklaringen till en rad sällsynta febersjukdomar, och gjorde det möjligt att hitta en behandling för dem. Nu tilldelas Dan Kastner, USA, årets Crafoordpris i polyartrit.

Pristagaren identifierade mekanismerna bakom en rad sällsynta genetiska sjukdomar, som bland andra familjär medelhavsfeber och TRAPS, vilka han kom att kalla autoinflammatoriska sjukdomar.

Fram till ett 20-tal år sedan kunde vetenskapen inte förklara varför de insjuknade fick återkommande feberattacker, buksmärtor, ledinflammationer och svåra hudutslag, men Dan Kastner upptäckte att en mutation på en enda gen orsakade besvären.

– Hans upptäckter har lärt oss mycket om immunsystemet och hur det fungerar. Han har också bidragit till att patienter, som tidigare led svårt av sina sjukdomar och till och med dog som en följd av dem, nu kan få effektiv behandling som lindrar symtomen, säger Olle Kämpe, ordförande i priskommittén, i ett pressmeddelande.

Dan Kastner är verksam på National Human Genome Research Institute i Bethesda, Maryland.

Crafoordpriset delas ut i samarbete mellan Kungl. Vetenskapsakademien och Crafoordska stiftelsen i Lund, och ämnesområdena är valda för att komplettera Nobelpriset. Årets prissumma är på sex miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.112