23948sdkhjf

Ny prioritering: Alla från 65 ska vaccineras i fas 2

Åldersgränsen för dem som ingår i nästa fas av massvaccineringen mot covid-19 sänks från 70 till 65 år, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Hittills har 264 000 personer i Sverige vaccinerats i fas 1, som omfattar dem som bor på särskilda boenden för äldre, de som har hemtjänst och viss vårdpersonal.

Under februari inleds fas 2, där övriga personer från 65 år ingår, tillsammans med ”vissa medicinska riskgrupper ”, exempelvis personer som har dialys eller har fått transplantationer. Tidigare gick åldersgränsen vid 70 år.

– Vi har flyttat gruppen 65-69 upp till fas 2 för vi tycker det är angeläget. Åldern betyder mer än vi tidigare trott, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Samtidigt preciserades vilka som ingår i fas 3: personer i åldern 60-64 år, personer i åldern 18-59 år med en sjukdom eller tillstånd som innebär en riskökning, som exempelvis kronisk hjärt-kärlsjukdom, diabetes och Downs syndrom, samt personer med tillstånd som innebär svårigheter att följa råd om smittskyddande åtgärder.

I fas 4 ingår övriga mellan 18 och 59 år.

Om det skulle uppstå brist på vaccination ska man i samtliga faser prioritera dem som löper störst risk, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi vill att vaccinet ska användas för att skapa förutsättningar till en god hälsa och ett gott skydd, på lika villkor, i hela befolkningen, säger Johan Carlson.Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062