23948sdkhjf

Samuel Lagercrantz: Samarbete och samverkan är nyckeln till framgång

Trots att många frågor om covid-19 fortfarande är obesvarade har utvecklingen av läkemedel och vaccin gått otroligt snabbt, skriver Samuel Lagercrantz i en ledare.

För ett år sedan låg läkemedelsföretagen i startgroparna för att hitta läkemedel och utveckla vaccin mot covid-19. Väldigt lite var känt om det nya viruset sars-cov-2. Än idag är mycket med viruset gåtfullt. Varför drabbas vissa så hårt och andra knappt alls? Vad är det som gör att en del personer får långvariga symtom som förstör deras vardag lång tid efter insjuknande medan infektionen är liksom en lätt förkylning som snabbt lämnar kroppen hos andra? Och hur uppstod virusutbrottet i Wuhan i Kina?

Trots att många frågor fortfarande är obesvarade har utvecklingen av läkemedel och vaccin gått otroligt snabbt.

Den viktigaste framgångsfaktorn är samarbete. Vi ser det särskilt tydligt i utvecklingen av vaccin där läkemedelsföretag samarbetat med biotechföretag eller som i Astra Zenecas fall med ett universitet.

Vi ser också betydelsen av de kontrakts- och konsultföretag som verkar inom sektorn och vi har sett hur global life science-industrin är. Svenska Recipharm fyller på amerikanska Modernas vaccin i en anläggning i Frankrike. Amerikanska Novavax tillverkar adjuvans till sitt vaccin i företagets anläggning i Uppsala. Det finns gott om exempel som visar hur samarbeten över företagsgränser och nationsgränser har gjort den snabba utvecklingen möjlig.

För läkemedel är det största genombrottet hittills när brittiska forskare i en stor studie förra sommaren kunde slå fast att dexametason kraftigt minskar dödligheten hos patienter med allvarlig covid-19. Ett billigt och beprövat kortisonpreprat kunde då börja användas i stor skala för de svårast sjuka. Flera andra läkemedel utvärderas mot sjukdomen och vi kan vänta oss att i en snart framtid ha en bättre läkemedelsarsenal.

Vad gäller vaccin har vi inte bara sett att det går att utveckla dem snabbare än någon vågat tro. Helt nya tekniker har börjat användas då många års forskning om genteknik nu fått sin tillämpning. Jag tänker bland annat på Pfizers/Biontechs och Modernas vaccin som båda använder sig av RNA för att få kroppen att tillverka virusfragment som immunförsvaret ska lära sig att känna igen.

Året med covid-19 har inneburit mycket död och sorg och vi ser alla fram att mot att lämna det bakom oss, men förmågan att samarbeta som vi har lärt oss bör vi ta med oss in i framtiden.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125