23948sdkhjf

KVA:s sekreterare: "Tonläget i coronadebatten hotar forskningens frihet"

”Landsförrädare”, ”akademikerhora”, ”sjuk i huvudet” – tonläget i vissa delar av coronadebatten har passerat alla gränser. Nu varnar Göran K. Hansson, Vetenskapsakademiens ständige sekreterare, för att både forskningens frihet och yttrandefriheten är hotade.

På senare tid har debatten kring hur Sverige hanterar covid-19-pandemin hårdnat betydligt. Enskilda forskare som för fram resultat som somliga inte gillar har drabbats av hot och påhopp. Debattörer som kritiserar den svenska linjen har fördömts och brännmärks som landsförrädare i sociala medier.

Det hårda tonläget får nu Göran K. Hansson, ständig sekreterare för Kungliga Vetenskapsakademien, att reagera.

I ett skarpt inlägg på sin blogg menar han att både de som stödjer Folkhälsomyndighetens linje och kritikerna tidigt gjorde sig skyldiga till rejäla övertramp.

Och sedan dess har tonläget stadigt skärpts.

Göran K. Hansson beskriver hur han själv fick uppleva stormen efter en debattartikel tillsammans med nationalekonomen Lars Calmfors i somras, där de varnade för tilltagande smittspridning under hösten och förordade ökad testning och smittspårning, karantänsregler, begränsad beläggning i kollektivtrafik och evenemang, och munskydd i offentliga miljöer.

”Vi fick snabbt veta att vi var inkompetenta, odugliga, oinsatta, uppmärksamhetstörstande stackare som borde hålla tyst”, skriver han.

När barnläkaren Jonas Ludvigsson i Örebro lade fram sina rön om att få barn i grundskolan blivit svårt sjuka i covid-19 under våren trots öppna skolor drabbades han av en sådan kritikerstorm på nätet, med hot och förlämpningar, att han nu valt att sluta forska om sjukdomen.

”Det är avskyvärt att den som redovisar forskningsresultat ska utsättas för trakasserier från personer som ogillar just dessa data. Sådana angrepp är attacker mot forskningens frihet”, skriver Göran K. Hansson.

Han är även kritisk mot Vetenskapsradions rapportering om en ”dold Facebookgrupp”, där hård kritik uttalats mot den svenska strategin mot covid-19. Medlemmar i gruppen ska ha kallat ministrar, tjänstemän på Folkhälsomyndigheten och enskilda forskare för inkompetenta, kriminella och sjuka.

I efterdyningarna av Vetenskapsradions inslag har flera av gruppens medlemmar, varav somliga själva är forskare, fått våldsam kritik och även hot för att de skadat "Sverigebilden". ”Du ska verkligen tänka på hur ditt agerande kommer att påverka din karriär”, "Du är en landsförrädare och sådana som du borde inte få leva” och ”Du är en akademikerhora. Vi vet var du bor”, är exempel på hot som riktats mot kritiska forskare, rapporterar Dagens Media.

Göran K. Hansson konstaterar i sitt blogginlägg att "det fria ordet och den fria forskningen börjar få det trångt".

I ett av Vetenskapsradions inslag om Facebookgruppen diskuterades dessutom om forskarnas aktivitet där inte skulle betraktas som en förtroendeskadlig bisyssla, och därmed kunna leda till avsked.

”En lagparagraf som ska hindra att någon är partisk på grund av sidoinkomster skulle alltså användas för att tysta universitetsanställda kritiker av svenska statens linje. Är det bara jag som associerar till sättet att hantera kritiker i länder som Ryssland, Polen och Ungern?”, skriver Göran K. Hansson.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094