23948sdkhjf

Cellforskning belönas med Arrhenius-plaketten

Biokemisten David Drew vid Stockholms universitet mottar Arrhenius-plaketten för forskning om Solute Carrier-transportörer.

David Drew är utbildad i farmakologi och kemi vid Auckland University, Nya Zeeland. Han forskar Solute Carrier-transportörer och hur dessa transporterar joner och sockermolekyler genom cellmembran.

– Vårt jobb är att förstå hur de här transportörerna fungerar. För att göra det måste vi ta flera ögonblicksbilder av dem i olika faser av transporten. Man kan tänka sig att det är som att en utomjording skulle komma till jorden för att studera hur fåglar flyger. Då räcker det inte att de fotograferar en enda fågel som står still utan de måste ta flera bilder av fågeln i flykt, för att se hur den rör sina vingar, säger han i ett pressmeddelande.

De SLC- transportörer som David Drew och hans forskargrupp undersöker har betydelse för att hålla celler friska.

– Problem hos dem har bland annat identifierats i cancerceller.

David Drew doktorerade 2005 vid Stockholms universitet och arbetade därefter vid Imperial College London. Han återvände sedan till Sverige och är idag professor vid institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet.

Arrhenius-plaketten delas ut den 24 mars på Stockholms universitet. Bakom utmärkelsen står Kemisamfundet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063