23948sdkhjf

Han blir ny generaldirektör på Läkemedelsverket

Efter över ett halvårs vakans har nu Läkemedelsverket fått en ny generaldirektör. Björn Eriksson, idag hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, tillträder den 22 mars.

Björn Eriksson är disputerad hjärtläkare och har förutom rollen i Region Stockholm tidigare bland annat varit förvaltningschef för Skånes universitetssjukhus och regiondirektör för Region Jämtland Härjedalen.

Han har även arbetat med läkemedelsutveckling på Astra Zeneca, och sitter sedan 2018 i Läkemedelsverkets styrelse.

 Efter att jag tidigare arbetat i läkemedelsindustrin och under de tre senaste åren suttit i styrelsen för Läkemedelsverket och när regeringen erbjöd mig uppdraget som generaldirektör kändes det självklart att tacka ja, säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Utnämningen offentliggjordes av socialminister Lena Hallengren (s) vid en pressträff på torsdagsförmiddagen.

– Björns gedigna meriter och erfarenheter inom hälso- och sjukvården gör honom väl rustad att axla uppdraget som Läkemedelsverkets generaldirektör, säger hon.

Tjänsten annonserades ut redan i juli förra året sedan det stått klart att den tidigare generaldirektören Catarina Forsman skulle sluta för att gå i pension. När ansökningstiden gick ut den 7 september hade 29 personer sökt jobbet, men som Life Science Sweden tidigare rapporterat har utnämningen dragit ut på tiden.

Verkets tidigare chefsjurist Joakim Brandberg har sedan oktober fungerat som som vikarierande generaldirektör.

Läkemedelsverket, med cirka 800 anställda och huvudkontor i Uppsala, har i uppdrag att kontrollera och ha tillsyn av läkemedel, narkotika och andra produkter som står läkemedel nära. Myndigheten godkänner läkemedel för försäljning och utför tillsyn av apotek och de andra platser där det säljs receptfria läkemedel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063