23948sdkhjf

Genväg till godkännande för vacciner mot virusvarianter

Vacciner som modifieras för att vara effektiva mot nya, muterade varianter av sars-cov-2-viruset får en förenklad väg till godkännande av EMA.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA publicerade på fredagen en vägledning för de vaccintillverkare som modifierar sina redan godkända vacciner till att vara effektiva även mot nya virusvarianter.

För närvarande har tre vaccin mot covid-19 godkänts inom EU: Pfizer/Biontechs, Modernas och Astra Zenecas. Enligt EMA är de effektiva mot de vanligast förekommande virusvarianterna i Europa. Men, skriver myndigheten på sin hemsida, ”med fortsatta mutationer och uppkomsten av nya varianter verkar det som om de godkända vaccinen kan behöva anpassas, i tid för att garantera fortsatt skydd”.

För att snabba på den processen kommer inte EMA att kräva storskaliga säkerhets- och effektivitetsstudier, utan nöjer sig med mindre studier som kan visa att ”variantvaccinet” ger lika bra effekt mot virusvarianten som det ursprungliga vaccinet ger mot urspungsviruset.

En förutsättning är alltså att företaget redan har ett godkänt vaccin mot covid-19, och att det modifierade vaccinet i huvudsak bygger på samma teknologi och samma plattform.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125