23948sdkhjf

Stark framtidstro i branschen – fyra av fem vill expandera

Närmare 80 procent av bolagen i life science-branschen planerar att expandera genom att rekrytera nya medarbetare eller konsulter det närmaste året. Det visar en undersökning från Sweden Bio.

En uppföljning av fjolårets rapport, som gjordes före pandemin, visar att en i stora drag redan välmående bransch nu ser ännu starkare ut. 62 procent av de tillfrågade bolagen inom läkemedelsutveckling har en mer positiv syn på framtiden än före covid-19. Andelen som idag ser mörkare på framtidsutsikterna är åtta procent.

I undersökningen signalerar många bolag att de lider av växtvärk, och enligt Sweden Bio är det framförallt två hinder som bromsar upp: svårighet att få kompetens på internationell toppnivå att verka i Sverige, samt byråkrati och onödigt krångel. Det senare handlar bland annat om regelverk kring biobanker och hälsodata, ersättningssystem för nya läkemedel och svagheter i forskningsinfrastrukterna.

– Vi kan konstatera att för bolagen går det på det stora hela utmärkt. Intresset från internationella investerare för svenska life science-företag är rekordhögt. Frågan är hur det går för Sveriges attraktionskraft att behålla dem, säger Helena Strigård, vd för Sweden Bio, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078