23948sdkhjf

Studier: IL-6-hämmare har effekt mot svår covid-19

Svårt sjuka patienter covid-19-patienter kan få hjälp av behandling med IL-6-hämmare, enligt flera vetenskapliga studier.

Effekten av IL-6-hämmare vid svår covid-19 har granskats i åtta studier, och i flera av de större studierna har man kunnat se effekt i form av minska dödlighet och snabbare utskrivning från intensiven. Det leder nu till att det nationella vårdprogrammet för covid-19-patienter uppdateras, rapporterar SR:s Vetenskapsradion.

IL-6-hämmarna angriper inte själva viruset utan riktar sig mot den kraftiga inflammation som är kroppens försvar mot infektionen, och som är en orsak till att man blir svårt sjuk i covid-19. Läkemedlen används idag vid andra inflammatoriska tillstånd, bland annat efter vissa cancerbehandlingar och vid reumatiska sjukdomar.  

Magnus Gisslén, professor på Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger till Vetetenskapsradion att mer forskning behövs kring vilka covid-19-patienter som ska få behandlingen, men att det sannolikt rör sig om en ganska liten andel av de svårast sjuka.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063