23948sdkhjf

Flera länder pausar Astra Zenecas vaccin

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 pausas helt i Danmark i väntan på att en eventuell koppling till allvarliga biverkningar utreds. Ytterligare fem länder pausar också delvis användningen av vaccinet.

Anledningen är att det kommit signaler om en möjlig koppling mellan vaccinet och blodproppar. 

– Vi är mitt i den största och viktigaste vaccinationsutvecklingen i dansk historia. Och just nu behöver vi alla vacciner vi kan få. Att sätta ett av vaccinerna i paus är därför inte ett enkelt beslut, säger Søren Brostrøm, chef för danska Sundhetsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Kopplingen mellan vaccinet och blodproppar är inte bekräftad och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA uppger att det saknas bevis för ett sådant samband. Fem ytterligare länder i Europa har stoppat ett visst parti av vaccinet med sammantaget en miljon doser.

Svenska Läkemedelsverket gör samma bedömning som EMA och anser att det i nuläget saknas belägg för att vaccinet orsakar blodproppar. I en kommentar som publiceras på Läkemedelsverkets hemsida bedöms nyttan av vaccinet tydligt överstiga riskerna och myndigheten finner inte skäl för att avbryta vaccineringen i Sverige, men uppger att frågan bevakas.

Läs mer om stoppet av Astra Zenecas vaccin i Danmark på Life Science Swedens sajt senare idag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078