23948sdkhjf

Dansk studie: Större risk för äldre att få covid-19 en andra gång

Risken att återinfekteras av covid-19 är avsevärt större bland äldre än bland yngre, enligt en dansk studie.

Studien indikerar att risken för att få covid-19 en andra gång generellt är låg under de första sex månaderna, men att den skiljer sig åt beroende på ålder, skriver TT.

– Vår studie bekräftar det ett antal andra har antytt; att återinfektion hos yngre, friska, personer är ovanligt, medan äldre löper större risk, säger Steen Ethelberg vid Statens seruminstitut i Danmark, till tidkriften The Lancet, där studien presenteras.

Totalt var det 0,65 procent av dem som drabbats av covid-19 under den första vågen i mars-maj i fjol som också testades positivt en andra gången under den andra vågen i september-december. I praktiken rörde det sig om 72 av 11 068 personer i undersökningen.

Bland dem under 65 år var andelen återinfekterade 0,6 procent, att jämföra med 0,88 procent bland den som var 65 år eller äldre.

Totalt gör forskarna uppskattningen att den skyddande effekten av en tidigare infektion hos dem yngre än 65 år är 80,5 procent, medan motsvarande skyddseffekt för de äldre bara är 47 procent.

En slutsats som dras i studien är att det är viktigt att äldre personer fortsätter att följa restriktioner även om de redan haft sjukdomen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079