23948sdkhjf

EMA: Nyttan överväger riskerna med Astra Zenecas vaccin

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA bedömer Astra Zenecas covid-19-vaccin som säkert och effektivt.

Efter att ha blivit uppskjuten en timme startade presskonferensen på torsdagseftermiddagen där den europeiska läkemedelsmyndigheten skulle presentera sina slutsatser om Astra Zenecas vaccin. Vaccinet har pausats i flera länder efter rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar.

Emer Cooke, chef för EMA:s säkerhetskommitté, inledde med att säga att kommittén kommit till en tydlig slutsats: Vaccinet är säkert och effektivt. Enligt den utredning som myndigheten gjort överväger nyttan med vaccinet riskerna.

EMA kan varken bekräfta eller utesluta att vaccinet kan orsaka de allvarliga biverkningar med blodproppar i kombination med trombocytopeni som har rapporterats, men betonar att det är fråga om väldigt få fall. Myndigheten vill nu att produktinformation ska kompletteras om det möjliga sambandet och myndigheten ska fortsätta bevaka och utreda frågan.

I Sverige pausades användningen av vaccinet i tisdags och Folkhälomyndigheten rekommenderar ett fortsatt stopp till dess att myndigheten tillsammans med Läkemedelsverket tagit ställning på nytt.

Att Astra Zenecas vaccin är fortsatt pausat i Sverige innebär att den totala tillgången på vaccin är begränsad.

– Vi rekommenderar att regionerna fortsätter att erbjuda vaccin utifrån ålder nu när bristen på vaccin är påtaglig. Ålder är den allra viktigaste prioriteringsgrunden, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078