23948sdkhjf

Internationell oro: Vaccinen kan vara ineffektiva inom ett år

Nya mutationer kan göra merparten av dagens covidvacciner ineffektiva inom ett år, och risken ökar genom den ojämna fördelningen av vaccin över världen, varnar internationella forskare.

I en undersökning från People´s Vaccine Alliance har 77 epidemiologer, virologer och infektionsexperter från 28 länder svarat på frågor om sin syn på den globala vaccineringen mot covid-19.

Två tredjedelar av dem bedömer att vi har ett år eller mindre på oss innan viruset muterat på ett sätt som gör den första generationens covidvacciner ineffektiva, och därmed kräver att modifierade eller helt nya vacciner tas fram.

88 procent av de tillfrågade menar att den nuvarande låga vaccinationsgraden i många länder gör det mer sannolikt att mutationer uppstår som är resistenta mot dagens vaccin.

 När miljoner av människor världen över bär på viruset bildas nya mutationer varje dag. Ibland hittar de en nisch som gör dem mer livskraftiga än deras föregångare, säger Gregg Gonsalves, associerad professor i epidemiologi vid Yale University i ett pressmeddelande.

Han varnar för att nya varianter kan vara mer smittsamma och potentiellt ha förmågan att undvika immunförsvaret som bildats mot tidigare virussträngar.

Vi har alla ett egenintresse av att möjliggöra för att alla i världen, var de än bor, har tillgång till covid-19-vaccin. Viruset bryr sig inte om gränser och nya varianter någonstans på planeten innebär att ingen av oss går säker, säger han.

People´s Vaccine Alliance är en koalition av 50 organisationer, där bland annat Oxfam, Unaids och African Alliance ingår.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078